כדאי לדעת ש- המצרך שיעזור לכם להימנע משיקומי פה מורכבים נמצא כבר אצלכם בבית!
לפני המירוץ לחנויות הטבע לרכוש תוספי תזונה שונים ומשונים, כדאי שתדעו שיש לכם בבית את המצרך החשוב ביותר, שיאפשר לכם לשמור על פה בריא ויפה.
כבר הפסקתי לספור את מספר הפעמים בהן אנשים מעל גילאי 50 אמרו לי "אה… רופאת שיניים… אני שמתי את כל הכסף שלי על טיפולי שיניים וזה כל הזמן חוזר וחוזר… אני אפילו לא זוכר איך השיניים הטבעיות שלי נראות…"
עקירות, שתלים, טיפולי שורש, עקירות, שתלים, מבנים, כתר נשבר, החלפת כתר, עקירות שתלים וחוזר חלילה
איך עוצרים את התרחיש הזה?
ידע מקדים יכול להיות חיוני ביותר
הסיפור חוזר על עצמו שוב ושוב?
ובכן- במידה וברצונך לא להימצא בסיבוב הזה, כדאי לדעת מספר דברים חשובים.
אחד הדברים המרכזיים אשר תפקידם לשמור על בריאות הפה הוא איכות וכמות הרוק שבפינו.
לרוק תפקיד משמעותי בהגנה על חלל הפה, השינים והחניכיים.
הוא מהווה נוזל סיכה, אשר מאפשר לרקמות לא להתחכך זו בזו
וכן הוא מכיל פקטורים שונים וחלבונים, אשר תפקידם להילחם בחיידקים ולסייע למערכת החיסון לשמור על הסביבה האוראלית.
חוסר ברוק- משמעותו- חוסר בהגנה על הפה.
אנשים הסובלים מיובש פה, סובלים לרוב גם מבעיות חניכיים חומורות, נטייה מוגברת לחורים בשיניים, עד ממש לאובדן שיניים. ללא רוק, או טיפול סביר ביובש הפה, עלולים אותם אנשים למצוא את עצמם שוב ושוב נאבקים במחלות הפה ונצרכים לשיקום מורכב.
מה עלול לגרום ליובש בפה?
להלן מספר גורמים ליובש בפה:
תופעות לוואי של תרופות מסויימות-יובש בפה הינה תופעת לוואי של תרופות רבות עם ובלי מרשם, כולל תרופות המטפלות בדיכאון, חרדות, כאב, אלרגיות והצטננויות (אנטי היסטמינים ותרופות לטיפול בגודש – decongestants), השמנת יתר, אקנה, אפילפסיה, יתר לחץ דם (משתנים), שלשולים, בחילות, הפרעות פסיכוטיות, בריחת שתן, אסתמה (bronchodilators מסויימים) ופרקינסון.יובש בפה מהווה גם תופעת לוואי של מרפי שרירים וסמי הרגעה.
תופעות לוואי של מחלות ודלקות מסויימות-יובש בפה יכול להיות תופעת לוואי של מצבים רפאויים כולל תסמונת סיוגרן, HIV/Aids, אלצהיימר, סכרת, אנמיה, סיסטיק פיברוזיס, דלקת מפרקים שגרונית, יתר לחץ דם, פרקינסון, שבץ וחזרת.
תופעות לוואי של טיפולים רפואיים מסויימים-נזק לבלוטות הרוק, הבלוטות שמייצרות רוק, למשל, מטיפולי הקרנות בראש ובצוואר ו-טיפולי כימותרפיה עבור סרטן יכולים להוריד את רמת הרוק המיוצר.
נזק לעצבים-יובש בפה יכול להיווצר כתוצאה מנזק בעצבים באיזור הראש והצוואר בעקבות פציעה או ניתוח.
התייבשות–מצבים המובילים להתייבשות כגון חום, הזעת יתר, הקאות, שלשולים, אבדן דם וכוויות יכולים לגרום ליובש בפה.
הסרה כירורגית של בלוטות הרוק.
סגנון החיים–עישון או לעיסת טבק יכולים להשפיע על ייצור הרוק ולגרום ליובש בפה.נשימה דרך הפה באופן מתמשך יכולה לתרום לבעיה.
הפרעת שינה- הפרעת שינה עלולה לגרור אחריה מספר ומספר הפרעות בתפקוד הגוף, אשר בסופו של דבר מובילות ליובש בפה: הפרעת שינה עלולה לגרום לבעיה עצבית- בלוטות הרוק שלנו מפרישות את הרוק כתוצאה מגירוי עצבי; הפרעת שינה עלולה להוביל לחוסר איזון במאזן הלחים והמים בגוף וכתוצאה מכך לגרום לירידה בנפח הנוזלים בגוף, אשר יתבטא בין היתר בירידה בהפרשת הרוק וכן הלאה. הפרעת שינה ניתנת לטיפול ע"י סד לילה דנטלי. במידה ואתם סובלים מיובש פה (במיוחד אם שאר הסיבות לא נראו לכם רלוונטיות) מומלץ לוודא האם אתם סובלים מהפרעת שינה. פעמים רבות אבחון בעיות השינה מתחיל בבדיקה פשוטה במרפאת השיניים.
לקריאה על טיפול פשוט בדום נשימה חסימתי לחץ כאן
מהם התסמינים של יובש בפה?
תסמינים נפוצים של יובש בפה כוללים:
תחושה דביקה ויבשה בפה, צמאון תדיר, פצעים בפה, פצעים או עור פצוע בקצוות הפה, שפתיים סדוקות, תחושת יובש בגרון, תחושה שורפת או מעקצצת בפה ובמיוחד בלשון, לשון יבשה אדומה וכואבת, בעיות בדיבור או קושי בטעימה, לעיסה ובליעה, צרידות, מעברי אף יבשים, כאב גרון, ריח רע מהפה
מדוע יובש בפה מהווה בעיה?
חוץ מהתסמינים המציקים המוזכרים כאן, יובש בפה יכול גם להעלות את הסיכון לדלקת בחניכיים, עששת ודלקות בפה כגון פטרת הפה והגרון.
יובש בפה עלול גם לגרום לכשלון של שתלים
כך שחוסר טיפול ביובש הפה עלול לגרור מצב בו הטיפול השיקומי פשוט לא נגמר אף פעם!
כיצד מטפלים ביובש בפה?
אם אתם חושבים שהיובש בפה שלכם נגרם מתרופות מסויימות שאתם נוטלים, דברו עם הרופא.הוא יכול לשנות את המינון או להחליף את התרופה לכזו שלא גורמת ליובש בפה.
בנוסף, הרופא יכול לתת לכם מרשם לשטיפת פה להעלאת הלחות בפה.אם זה לא עובד הוא יכול גם לרשום תרופה שמגרה את יצירת הרוק, הנקראת סלגן.
עוד גורמים שיכולים לעזור לשפר את זרימת הרוק:
מציצת סוכריות ללא סוכר או לעיסת מסטיק ללא סוכר. כל גוף זר, אשר ייכנס לפה (אלא אם כן המקרה מאוד חמור) יעודד הפרשה של רוק. זהו פתרון יעיל, פעמים רבות.
שתייה מרובה של מים כדי לשמור על פה לח וכן על מנת לעודד יצירה מוגברת של רוק.
נשימה דרך האף ולא דרך הפה, ככל האפשר. נשימה דרך הפה היא דרך לא נכונה לנשום וכדאי להמנע מכך. נשימת פה עלולה להוביל למחלות של הפה, שכן הוא אינו אמור להיחשף לאורי בתדירות גבוהה, כמו כל איבר פנימי של הגוף שלנו.
שימוש במכשיר אדים כדי להוסיף לחות לאוויר בחדר השינה.
במקרים קשים, בהם לא נמצא אף פתרון אחר לבעיית הפרשת הרוק, ניתן להשתמש בסד דנטלי, אשר מהונדס בצורה כזו שהוא מגרה את בלוטות הרוק ומאפשר הקלה משמעותית ביובש הפה.
זיכרו- טיפול מושלם הוא טיפול המכוון למציאת שורש הבעיה ושיפור איכות החיים שלך לאורך זמן!
ושנזכה לתקופה לחה וגשומה בע"ה
לקריאה נוספת על פתרון מהפכני ליובש פה לחץ כאן