כיצד נשנושים בין הארוחות יכולים להיות קשורים למצב השיניים והחניכיים שלך?
בפוסט זה ד"ר שרית תיתן לנו מידע חשוב ביותר, שאם תצליחו ליישם אותו, תוכלו ליהנות מבריאות שיניים וחניכיים משופרת יותר. והבונוס העיקרי במידע הזה- הוא גם הולך לסייע רבות לשמירה על הבריאות הכללית שלכם וחיוני לשמירה/ירידה במשקל.
כאן תוכלו ללמוד- מדוע כדאי להימנע מנשנושים ומה עושים כאשר בכל זאת מתחשק לכם לנשנש ואתם בכל זאת מעוניינים לשמור על השיניים שלכם ולוודא שהן יהיו בריאות וחזקות.
לשמירה על מרווח בין הארוחות יש חשיבות מאוד גדולה בתהליך העיכול ולהגנה על חלל הפה. במחקר (Ruxton, 2010)) נמצא כי לתדירות האכילה יש השפעה רבה יותר על תחלואת הפה והשיניים מאשר לאיכות המזון. במחקר זה, ראו החוקרים כי אנשים אשר אכלו בתדירות גבוהה יותר ונשנשו בין הארוחות נטו לפתח יותר מחלות של הפה והשיניים (דימום מהחניכיים וחורים בשיניים) מאשר אנשים שהקפידו לאכול מספר ארוחות מסודרות ביום, במרווחים מספקים.
לטענת החוקרים, אכילה בתדירות גבוהה לא מאפשרת יצירה מספקת של רוק לצורך עיכול נכון של המזון שבפה.
לרוק, הנמצא בפינו, יש מספר תפקידים חשובים, ביניהם:
- מירקור המזון והפיכתו לתוצר, אשר יכול להמשיך ולהתעכל בצורה נאותה במורד מערכת העיכול- בתוך הרוק ישנם חומרים, אשר תפקידם הוא לסמן את המזון הנכנס לפינו כגורם ידידותי לגוף. אחרת- מערכת החיסון עלולה להתייחס אליו כאל גורם זר ולתקוף אותו במקום לאפשר עיכול תקין שלו.
- . לרוק יש יכולת בופריזציה– היינו, סתירת החומצה הנוצרת ע"י חיידקים בעת חשיפתם לתוצרי המזון שבפה (תמיד יהיו חיידקים בפה. היכולת שלהם לגרום למחלה תוכרע בין היתר ע"י איכות וכמות הרוק).
- הרוק מכיל פקטורים ותאים של מערכת החיסון, אשר מטרתם להגן על הפה והשיניים מפני פלישה של חיידקים/ פתוגנים פוטנציאליים (הנמצאים כבר בפה באופן טבעי או כאלו הנכנסים דרך המזון, שתייה או אפילו ע"י החזקת חפצים זרים בפה.
לבלוטות הרוק שלנו לוקח כ 3-4 שעות עד שהן מצליחות לייצר כמות מספקת של רוק בשביל הארוחה הבאה. שימו לב- שאתם מתזמנים את הארוחות שלכם בהתאם.
הנשנושים בין הארוחות יכול להפריע לבריאות הפה והשיניים משום ירידה בהפרשת הרוק בין הארוחות. לעתים תקופות אנשים נוטים לחשוב כי ארוחה קטנה היא חסרת פוטנציאל לנזק. כאן נוכל להרחיב את הדיון לגבי ארוחות "הביניים" הללו ומה הן עבורכם.
כאמור, לרוק תפקיד הגנתי על חלל הפה. בנוסף, כבר דובר גם על כך כי למיסוך המזון על ידי הרוק תפקיד חשוב בתהליך העיכול. הרוק מכיל אנזימי עיכול חיוניים לעיכול וכן סמנים ביולוגיים, שתפקידם, בין היתר, לסמן למערכת העיכול כי מדובר בגורם מזין ומיטיב, אשר נכנס אל מערכת העיכול (לעומת גורם זר ומזיק). בנוסף, לרוק יש יכולת לסתור מצבים של חומצה בפה.
כאשר נכנס מזון אל הפה, הוא עובר תהליך של לעיסה ועיבוד. לרוב, לאחר סיום הלעיסה נותרים שיירים של מזון בין השיניים ובכיסי החניכיים. אותם שיירי מזון יכולים לשמש כמזון לחיידקים, אשר מצויים באופן טבעי בפה. כתוצאה מכך, אותם חיידקים מייצרים חומצה ורמת החומציות הכללית בפה עולה. בתוך הרוק, ישנן מולקולות חיוניות, אשר תפקידן הוא לסתור את החומצה הזו ולהוריד את רמת החומציות בפה. עלייה בחומציות הפה משמעותה- עלייה בסיכוי: 1. לפתח חורים בשיניים (החומציות פוגעת במינרל השן), 2. עלייה בסיכוי לפתח מחלות חניכיים, 3. עלייה בסיכוי לפתח נגעים ברקמות הקרות של הפה. כגון: כיבים, אפטות וכו'.
הרוק, מיוצר על ידי בלוטות הרוק ובעצם הוא תסנין של הדם. תוצריו מגיעים מזרם הדם, עוברים סינון על ידי בלוטות הרוק ומן הבלוטות הרוק מובל אל חלל הפה. כאמור, המחזוריות של היווצרות הרוק בכמות מספקת היא בין 3-4 שעות. על כן יש לתזמן את הארוחות בהתאם לכך.
כעת ניתן להבין כי גם "ארוחת ביניים" או נשנוש קטנים יכולים להפר את האיזון של החומציות בחלל הפה ולהעלות את הסיכוי לפתח מחלות של הפה והשיניים. על כן, מומלץ להימנע מארוחות אלו*.
*הדבר אמור כמובן במצב בו האדם בריא. במצבים של חולי סוכרת או כל מחלה קשה אחרת, יש להיוועץ באופן פרטני עם רופא/ מומחה לתזונה.
אם בכל זאת התחשק לכם איזה נשנוש קטן- הדרך בה תוכלו להגן על השיניים מפני הנזקים שדיברנו עליהם לעיל הן:
- לנקות טוב את השיניים עם קיסמים דנטליים מיוחדים/ קיסם מבריש (מומלץ להיוועץ ברופא השיניים שלכם איזה סוג של קיסמים הוא המתאים ביותר עבורכם). בדרך זו תוכלו לוודא ששיירי המזון אינם נחים ומאכילים את החיידקים שבכיסי החניכיים שלכם.
- בסיום הארוחה/ הנשנוש לשטוף את הפה עם מי וסודה לשתייה. כחצי כפית סודה לשתייה בתוך חצי כוס מים. בדרך זו תוכלו להעלות את רמת החומציות בפה בקלות וביעילות.
- לטפטף טיפה אחת של שמן אתרי קינמון על הלשון ובעזרתה להעביר את השמן על כל השיניים מכל הצדדים.
עצות זהב אלו, הן רק חלק ממלאי שלם של עצות אשר כל מטופל המגיע למרפאתה של ד"ר שרית מקבל, במטרה לסייע לך לשמור על פה בריא ושיניים יפות.
/wp-content/uploads/2015/10/Picture12345.png
לתיאום תור לבדיקה וייעוץ עם ד"ר שרית אברהם
חייגו עכשיו: 02-6503208